Tim is een heel tevreden mannetje.

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 19:50

"Ik voel mij zo’n zeur want Tim is eigenlijk een heel tevreden mannetje”.

Herken je dit, dat je eigenlijk vind dat je niet mag klagen. Soms in een kort gesprek voldoende om de draad weer positief op te pakken doordat je handvatten hebt gekregen of gewoon even een luisterend oor. Je gehoord en gezien voelen is in sommige situaties al helpend.

Herken je dit, dat je eigenlijk vind dat je niet mag klagen, dat je altijd tevreden moet zijn met je baby. Soms is een kort gesprek voldoende om de draad weer positief op te pakken doordat je handvatten hebt gekregen of gewoon even een luisterend oor. Je gehoord en gezien voelen is in sommige situaties al helpend.

Een kort consult van 15 minuten kan hierin dus al helpend zijn en dat is fijn want dat is gratis.  Hieronder een voorbeeld van een telefoongesprek, dit is gebaseerd op verschillende casussen, dus velen zullen zich hierin herkennen.

Ik heb via de mail een vraag van Anne om contact met haar op te nemen. We maken een afspraak waarin we beide rustig kunnen praten met elkaar. Anne geeft aan dat ze de hele dag bezig is met Tim en weinig tijd meer over houdt om even iets anders te doen of gewoon even te zitten. Tim is meestal in de buurt van zijn moeder in de draagdoek of in de box. Het is heel fijn om zo dicht bij je moeder te zijn, dat voelt veilig voor Tim. Tim is regelmatig even wakker, maakt korte slaapjes zegt Anne, hij jammert dan en is beweeglijk en meestal pakt ze hem dan op. Anne vertelt hoe haar dag eruit ziet en ze is door de korte slaapjes van Tim heel de dag met Tim bezig. Niet vervelend zegt ze maar hij slaapt kort en is graag bij mij. Ik benoem dat Anne het heel goed doet omdat ze Tim de mogelijkheid geeft om dicht bij haar te zijn. Ze wil Tim niet laten huilen waardoor ze Tim al snel oppakt zodra hij iets wakker aan het worden is.  

Anne vind eigenlijk dat ze mij niet hoort te bellen omdat Tim zo tevreden is maar ze hoopt toch een beetje dat ik haar kan helpen omdat het allemaal als veel voelt wel voor Anne. Ik leg Anne uit hoe een slaapje is opgebouwd bij een baby van Tim zijn leeftijd en dat een slaapcyclus bij een baby ongeveer 45 a 50 minuten duurt. Tijdens de REM-slaap worden baby’s heel even kort wakker maar nog voldoende slaperig om zo weer door te slapen. Als volwassene merk je niets meer van die momenten omdat je je omdraait en weer verder slaapt. Een baby moet nog wennen en het even kort contact hebben door het voelen van een hand of het horen van moeders stem is voldoende om weer verder te slapen. Dit aan elkaar maken van de cycli gaat met vallen en opstaan en Tim gaat leren om langere slaapjes te maken.

Tijdens het gesprek met Anne heb ik geluisterd en adviezen kunnen geven over het slapen van Tim. Moeder is gerustgesteld en ziet het weer helemaal zitten en gaat met de gegeven adviezen aan de slag. Ik vraag haar om volgende week even een appje of mailtje te sturen om te horen hoe het gaat. Dit is altijd fijn om te horen van ouders.

Wanneer je met het gevoel rond blijft lopen dat de zorg je zwaar valt kan dit uiteindelijk een patroon  worden waar je lastiger uitkomt. Anne kan nu weer verder, begrijpt nu beter dat Tim gaat leren om slaapjes aan elkaar te maken. Dit zorgt ervoor dat ze meer rust heeft en nu ook even wacht voordat ze Tim oppakt. Na een week appt Anne mij en vertelt dat ze Tim nu af en toe ook in zijn eigen bedje boven neerlegt, hierdoor is ze minder gefocust op Tim. Het is even wennen maar het lijkt erop dat Tim na even wakker te zijn het slapen weer oppakt. Zo komt er bij Anne ook meer rust.

Lieve groet Ria

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.