Geen kraamweek thuis.....

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 10:40

....maar een roller coaster in het ziekenhuis.

Weken voor de uitgerekende datum beval je van je kindje, veel te vroeg. Totaal niet voorbereid zit je  in een rollercoaster van overleven.

In plaats van een kraamtijd verblijf je in het ziekenhuis vlakbij je kindje die in de couveuse ligt. Je mag gelukkig buidelen met je baby en krijgt veel informatie over prematuriteit. Met begeleiding van de verpleegkundige doe je de zorg voor je baby, nooit nagedacht over een luier verschonen  ga je dit mini mensje voor het eerst verzorgen. Je gaat huid op huid buidelen, leert over prikkelreductie, kolven, sondevoeding en zo nog meer. Langzaam ga je de zorg zelfstandig doen en durf je dit ook steeds beter zelf te doen. Dit fragiele minimensje leer je beter kennen. Hij/zij reageert op je stem als je er bent en wordt rustig wanneer je met haar buideld. De afdeling waar je baby ligt wordt een min of meer vertrouwde omgeving waarin je baby uiteindelijk vooral moet groeien. Dit groeien is niet alleen het gewicht maar ook zijn organen als de longen en darmen. Het lichaam van je baby was nog niet klaar en heeft tijd nodig om verder te ‘rijpen’. Omdat je baby al veel meer moet kunnen dan wanneer je baby op tijd geboren was zul je ook na ontslag nog rekening moeten houden met het prematuur geboren zijn. Het thuisfront van familie en vrienden kijkt er naar uit om op kraamvisite te mogen komen. Op de afdeling krijg je te waarschijnlijk te horen dat je nog even rustig aan moet doen en voorzichtig met teveel prikkels. Dan komt eindelijk het moment dat hij/zij mee mag naar huis. Voor het eerst gaat ze in de maxi cosi en mag je haar meenemen naar huis. Wat heb je daar naar uitgekeken om eindelijk met elkaar de afdeling af te kunnen lopen.

En dan ben je thuis en hoef je niet meer heen en weer te rijden naar het ziekenhuis. Je baby is 24/7 nu bij jullie en slaapt eindelijk in het bedje die al weken klaar staat op jullie kamer. Hopelijk kun je nu nog even op die roze wolk stappen maar het kan ook zijn dat nu alle spanning van voorgaande weken omhoog komen en het genieten niet gelijk op de voorgrond staat. Een prematuur thuis hebben is toch heel wat anders dan wanneer je baby op tijd geboren zou zijn. Teveel prikkels kunnen al teveel zijn en het is zoeken naar een nieuwe balans. Het leren kennen gaat nu uitgebreid worden nu alle zorg echt door jullie gedaan wordt. Nu is het opzoek gaan naar die balans en neem daar ook de tijd voor. Wees nog even voorzichtig met het bezoek wat staat te poppelen om langs te komen. Het is helemaal niet erg om je even een paar dagen terug te trekken. Kijk eens naar dit minimensje dat van jullie is en nu dan echt thuis is. Leer haar kennen en neem er ook de tijd voor, ook thuis mag je nog heerlijk buidelen. Ze hoeft niet gelijk in haar eigen bedje te slapen, ze heeft jullie nodig om te wennen aan deze nieuwe omgeving. Jullie zijn voor haar een veilige omgeving en neem ook de tijd om samen een nieuwe balans te vinden.

Ga genieten en neem je baby bij je als ze huilt of verdrietig is. Leer kennen wie ze is, voel hoe ze beweegt en kijk naar haar. De eerste 1000 dagen zijn de belangrijkste in het leven van een kind, welke begonnen zijn in je buik tot ongeveer 1 jaar. Maak van de eerste dagen thuis toch een beetje die kraamweek die je gemist hebt, doe dit samen en laat alleen de mensen die je lief zijn in jullie cocon. Geniet ervan!

Lieve groet Ria

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.