Een positieve zwangerschapstest.

Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 12:45

HOERA, je bent zwanger, tenminste ik hoop dat je dat kunt zeggen na een positieve zwangerschapstest. En zwanger worden doe je niet alleen dus HOERA jullie zijn zwanger. Gefeliciteerd! 

Blijdschap en ongeloof dat er een kindje in je buik groeit. Je voelt nog niks en merkt nog weinig aan je lichaam wanneer je de test hebt gedaan. Een mooi moment die je samen beleeft, een klein geheim tot je het gaat vertellen aan de mensen om je heen. Dit is voor iedereen anders maar vertellen doe je het uiteindelijk allemaal en anders gaan ze het vast aan je zien. 

Wat merkt dat kleine kindje in de maak nu van jou blijdschap, je ongeloof.  De start is ontzettend belangrijk, dit wordt echt nog onderschat. Een bevruchting van een eicel is een intiem gebeuren. En dan gaan groeien van één bevruchte eicel tot een compleet mens. Zelf vind ik dit nog echt een wonder! Als er dan een ontspannen periode is dan kan de eicel rustig een plekje gaan zoeken om te groeien en mee te gaan in jou leven. Ja want dat is wat dat hele kleine mensje doet. Even voor het gemak "hij" voelt jou gevoel, leeft met jou leven mee. 

Groeit een kindje dan zomaar lekker door in je buik, nee je hebt veel invloed op de groei van je kindje. Dit begint al voordat je zwanger bent door te stoppen met roken, stress te verminderen, gezond eten etc. De zwangerschap en de geboorte zijn heel belangrijk voor start van je kindje in het leven. Hoe je kindje zal zijn hangt een beetje van bovenstaande af en daarbij dan nog hoe ben je zelf. Ben je een heel evenwichtig persoon, gemakkelijk gestrest of wil je alles in de hand houden. Dit is ook wat je baby in je buik voelde en deels zal meenemen. Dit is niet erg maar kan wel inzichten geven in de tijd na zijn geboorte. Je kunt dit een beetje zien als je herkenning na de geboorte wanneer je baby wakker is en slaapt. Vaak zeggen ouders dan "ja rond dit tijdstip was hij ook altijd wakker in mijn buik" of " als ik ging eten had hij altijd de hik". Je baby voelt een beetje wat jij voelt, je bent letterlijk en figuurlijk aan elkaar verbonden en zo ook de stresshormonen, gelukshormonen komen bij je baby. Niet erg maar wel goed om hier bewust van te zijn. En nu dus vooral gaan genieten van dat kleine wondertje wat in je buik groeit. 

Als verpleegkundige babyconsulent is een vraag over de bevruchting/ zwangerschap heel belangrijk omdat dit het begin is van het nieuwe leven. Beleef je zwangerschap bewust, praat lekker tegen je baby en masseer je buik, indirect je baby. Zo groei je de komende maanden naar elkaar toe en zal er straks een gevoel van herkenning zijn als jullie baby is geboren. 

Stukjes tekst gebruikt uit het boek van Tessa Roseboom 'De eerste 1000 dagen'. 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.