De herfst komt eraan....even omschakelen.

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 12:06

Na een wisselende zomer gaan we zo zachtjes aan naar de herfst met wisselvallig weer en andere mooie belevenissen. Ik zit nu buiten in de zon deze blog te schrijven en dan voel je toch al een beetje de herfst waar ik dat toch ook wel weer van kan genieten.

 

Straks weer vallende blaadjes, de herfstzon door de bomen die verkleuren in alle kleuren van de regenboog, kastanjes en eikeltjes. Ook deze tijd zal ik genieten van een kleurrijke herfst. Veranderingen en wennen aan een ander jaargetij, korte dagen en vroeg donker. Het is alsof we er elk jaar nog niet aan willen toegeven en langer van de zomer willen genieten. Ik ook, maar geniet eigenlijk ook wel van de zonnige dagen als cadeautje van de nazomer en overgang naar de herfst. In de avond nog even met kaarsjes aan buiten zitten en genieten van de rust om je heen. Kinderen uit de buurt zijn allemaal weer naar school en er is weer een bepaald ritme om je heen.

Overgangen en wennen aan nieuwe situaties dat herken je vast wel. Zes weken lang je kinderen om je heen gehad en dan moeten jullie weer in dat ritme komen van vroeger opstaan, eten met elkaar en hup naar school en misschien gelijk door naar je werk. Zolang je een jong gezin hebt heb je met veranderingen te maken. Dit begint eigenlijk al zodra je zwanger bent en na 9 maanden jullie baby in je armen houdt. Je bent niet meer met z’n twee maar ineens een gezin en het is logische dat je daaraan moeten wennen. Verwacht niet van jezelf dat de komst van een baby altijd gemakkelijk gaat, laat het over je heen komen geef jezelf de tijd om aan elkaar te wennen. Houdt elkaar vast en kijk elkaar aan, leer van elkaar. Ja, ook van je baby kan je leren, hij geeft al zoveel meer aan dan menig volwassene denkt. Zijn huilen is de taal die we moeten leren verstaan en is de voorloper van zijn taalontwikkeling. Ik zeg vaak tegen ouders die het huilen zo zielig vinden of dit niet goed kunnen aanhoren dat huilen een communicatiemiddel is. Door te huilen vertelt je baby wat er is en door te luisteren en te kijken zul je die signalen gaan leren kennen maar dan zul je je baby wel de kans moeten geven om te mogen huilen. Weet je als je ouders kent van een baby die al 8 maanden is dan zullen ze vast wel eens zeggen “oh dat huiltje dan valt hij zo in slaap “of “oh hij heeft honger”. Ze hebben de huiltjes leren kennen van hun baby.

Bedenk dat deze tijd van leren kennen een nieuwe tijd is waarin je misschien niet altijd geniet of blij bent maar dat komt, echt waar. Bedenk dat de meeste mensen altijd weer moeten wennen aan de komst van de herfst/ winter, dat we dan moeten schakelen om ook hier weer de mooie momenten van te zien. Misschien geen echte vergelijking maar mensen hebben gewoon tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. En op een of andere manier verwachten we allemaal dat we in één keer wennen aan een baby in ons gezin.

Verwacht van jezelf niet dat je ook gelijk je kind kan lezen (begrijpen), geef jezelf de tijd en ook je baby. Wil je meer weten over huilen dan kun je altijd contact met mij opnemen want wanneer huilen overmatig wordt kun je beter hulp vragen voordat het echt een probleem is waar je zelf moeilijk uit komt. Wil je eerst zelf even op zoek kijk dan eens op de site www.babytaal.nl De dunstan babytaal zijn 5 universele babygeluiden die je met een beetje oefening heel goed kunnen helpen om je eigen baby te verstaan.

Neem de tijd, luister naar elkaar en houdt elkaar vast. Ga met elkaar de herfst in en kijk om te heen en beleef deze mooie nazomer op weg naar de herfst. En stiekem hoop ik dat het over een half jaar een vroeg voorjaar wordt omdat dat toch echt mijn lievelingstijd is.

Lieve groet Ria

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.