Nachtdienst

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 om 16:01

Je kent het vast wel de gebroken nachten met je baby. Slaap je net en dan wordt ze alweer wakker, rondlopen met haar op je arm, toch nog even aan de borst. Hé, ze valt in slaap en dan rustig terugleggen in haar bed. Ja gelukkig ze lijkt te gaan slapen, je wacht nog even en loopt dan rustig weg. Zelf ben je dan vaak alweer wakker en duurt het even voor je weer in slaap valt.

Ik ga de nachtdienst in voor één nacht maar wel heel je ritme overhoop. Niet heel gezond zou je zeggen en dat vind mijn lichaam ook, al vind ik het wel heerlijk om door dat stille ziekenhuis heen te lopen. Om half elf ga ik van huis, balend dat ik moet werken maar zodra ik het ziekenhuis binnen loop is het knopje om en is het altijd weer een aparte beleving om in de nacht aan het werk te zijn. Het is stil, minder collega’s, dus vaak wel even tijd voor een praatje. Heerlijk rustig eigenlijk en meestal vliegt de tijd omdat je toch de zorg hebt voor de kindjes. In de ochtend is het wel fijn om mijn bed in te mogen voor een paar uurtjes.

De nachtdiensten die je hebt wanneer je net een baby hebt kunnen pittig zijn. Het is dan niet de rust die ik in de nacht ervaar (niet altijd hoor). Het slaapritme van je baby is nog niet zoals die van ons. Tijdens je zwangerschap werd de baby in slaap gewiegd terwijl je bezig was. Vaak werd ze wakker als je ging zitten of wilde slapen maar zelfs dat kun je vaak wel hebben. Even dat moment van contact met je nog ongeboren kind, een hand op je buik waar ze tegenaan schopt of tegenaan gaat liggen met haar rug. Deze contact momenten heeft je baby ook na zijn geboorte nodig om zich veilig te voelen. Het leren slapen in een eigen bedje is wel een heel grote stap vanuit de baarmoeder naar een bedje. Kun je je voorstellen hoe het zou zijn dat je heerlijk in een waterbedje ligt te dromen, gewiegd te worden en af en toe een hand zachtjes tegen je aan. Bij het idee wordt je toch al slaperig en dromerig. En dan wordt na een heftige geboorte, want ook al ging je bevallig prima het is toch echt een heel heftige ervaring voor de baby door het nauwe geboortekanaal. En dan ben je geboren en is het avond en wordt je te slapen gelegd in een wiegje. Dat is wel een hele grote overgang en gelukkig mogen de meeste baby’s heel veel bij hun papa en mama liggen en dat is ook de beste plek nadat je geboren bent. Dat voelt veilig en de stapjes naar het slapen in een eigen bedje zal je baby stapje voor stapje samen met jullie gaan doen. Dit doe je samen. Zo ook de nachtdienst, doe deze samen als het pittig is. Verdeel de nacht in tweeën of ga omgekeerd uitslapen, dit houdt in dat je eerder naar bed gaat in plaats van langer in de ochtend blijven liggen. Neem ook overdag een moment om even te slapen als je baby slaapt. De was doen of het stofzuigen kan ook juist als je baby wakker is. Het is schakelen maar het gaat jullie lukken, daar heb ik alle vertrouwen in.

Kom je er niet uit en wil je graag eens alles doornemen, ook de kleine dingen dan sta ik daar ook voor open. Hulp vragen mag en het helpt je juist sneller door een periode heen.

Lieve groet Ria

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.