Hulp vragen is echt heel lastig!

Gepubliceerd op 18 oktober 2023 om 10:42

Gisteren een vrije dag met dit heerlijke herfstweer. Ik heb genoten van de zon en heb even mijn hart gelucht bij een coach, dat had ik veel eerder moeten doen denk ik nu achteraf. Ik ben best sterk en kan veel hebben maar ook bij mij zit er een max aan. Die had ik gelukkig nog niet bereikt maar wat fijn dat er dan iemand zomaar (kost natuurlijk ook wat) een uur naar je luistert, de juiste vragen stelt en niks gek vind. Zo fijn!

Hulp vragen is ook voor mij niet echt vanzelfsprekend en ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat dit voor jou als ouder ook niet zo is. Sterker nog, iedereen kan vader of moeder zijn, dus waarom jij niet? Ik weet bijna wel zeker dat die ouders waarvan jij denkt dat die het allemaal gemakkelijk aankunnen ook graag eens een antwoord hadden willen krijgen op vragen zoals:

  • Waarom huilt mijn baby zoveel meer als die van mijn vriendin?
  • Na vijftien minuten is mijn baby alweer wakker, is dat normaal?
  • Hij slaapt alleen maar bij mij in de draagdoek of op de arm?
  • Hij wil maar blijven drinken
  • Ik kan niks meer doen nu ik een baby heb?
  • Na elke voeding spuugt hij een flinke golf, dat kan toch niet normaal zijn?
  • Mijn baby is zo gespannen en overtrekt telkens.
  • Ik kan totaal geen ritme meer vinden sinds ik een baby heb.

Ik denk dat ik deze lijst met nog heel veel andere vragen kan aanvullen maar ik denk dat wel duidelijk is dat heel veel ouders met vragen lopen, wel of niet hulp vragen hierbij. Heel eerlijk, ik kan niet alles oplossen voor jullie als ouders maar ik kan jullie wel helpen en begeleiden in het zoeken naar rust. Rust, regelmaat en ritme daar doen we het allemaal goed op. Vooral bij een eerste baby is de balans vaak weg en is het zoeken naar een nieuwe balans. Want het wordt nooit meer zoals voordat de baby er was. Niet erg want hij is erg gewenst en daarom is het zo fijn om een ritme te vinden in de dag. De “huilbaby” die nog vaak zo wordt genoemd wordt tegenwoordig, baby uit balans genoemd omdat er veel meer speelt dan alleen het huilen. Een baby wil je wat vertellen door te huilen, zijn taal is huilen en deze zal je als ouder moeten gaan leren kennen. Hierbij is voor de eerste weken een heel fijn hulpje en dat is de www.dunstanbabytaal.nl  Dit zijn 5 soorten huiltjes die elk voor een bepaalde behoefte staan van de baby. Een boertje, ongemak, honger, krampjes en moe. Wanneer je deze van je baby kent dan weet je al heel goed zijn taal te verstaan. Je kunt deze vinden in een app of via you tube waar ze de huiltjes laten horen. Zelf vind ik vooral het huiltje van een boertje heel duidelijk, die werkt voor elke baby. Na het boertje is het rust en valt de baby weer in slaap of komt er weer rust.

Naast de Dunstanbabytaal is het ook heel fijn om de signalen te leren kennen van je baby wanneer hij moe is of juist al honger heeft. Dit is niet altijd even duidelijk en een baby kun je heel gemakkelijk vermaken waardoor het lijkt dat hij toch niet moe was. Of hij drinkt weer zijn fles leeg, dus had hij honger. Dit is niet altijd waar en dan kom je al snel in een vicieuze cirkel waar het lastig uit komen is. Op internet kun je heel veel vinden qua tips en handigheidjes maar dit is niet specifiek op jullie baby gericht. Komt je er niet uit en ben je in die vicieuze cirkel terecht gekomen neem dan contact op om samen te zoeken naar de taal van jullie baby.

En voel je niet bezwaard dat je hulp zoekt/ vraagt, achteraf zul je merken dat er andere ouders zijn die denken of zeggen dat had ik toen ook moeten doen. Ik hoor wanneer ik ouders spreek van oudere kinderen/ tieners, “ik zou willen dat er een babyconsulent was toen de kinderen nog klein waren”.

Lieve groet Ria

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.