Help, mijn baby huilt.

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 10:44

“Ik weet niet meer waar ik moet beginnen”! Een gedachte die je zomaar zou kunnen hebben wanneer je baby flink aan het huilen is. Een schone luier, voeding gegeven, boertje gelaten, aandacht gegeven en misschien al een poosje rond gelopen. Het is niet de roze wolk waarnaar je uitkeek. Je baby waar je nog steeds heel veel van houdt huilt er regelmatig op los en dan helpt er niks. Herken je dit?

Huilende baby’s, ik denk dat er weinig mensen zijn die daar goed tegen kunnen. Heel eerlijk ook ik als babyconsulent denkt dan wel eens waar moet ik beginnen. Maar dat is nu juist de insteek, bij het begin en dit is dus al bij je zwangerschap, je bevalling en de eerste kraamweek maar ook soms het begin van je dag. Gaat dit niet wat ver, nee ik denk van niet. Tijdens je zwangerschap kan er al veel gebeurd zijn wat van invloed kan zijn op je baby. Dit hoeft niet slecht te zijn maar het is wel fijn om dit te weten want dan begrijp je beter waarom je baby af en toe kan huilen. Een stressvolle zwangerschap kan al invloed hebben op je nog ongeboren baby en dat kan gaan om een eerdere zwangerschap of familieomstandigheden etc.

Zo is ook de bevalling en het termijn waarop je baby wordt geboren kan een ervaring zijn die je baby meeneemt. Het is niet zo dat een baby op dezelfde manier als jou de zwangerschap of bevalling herinnerd maar neemt dit wel mee in zijn lichaamsherinneringen. Een baby kan zich vaak in bad heerlijk ontspannen omdat deze ervaring in de buik, het vruchtwater een fijn gevoel was en dit overeenkomt met het badje. Hij hoort je stem en voelt je aanraking en dit geeft een fijn gevoel bij je baby. Wanneer je baby tijdens de bevalling langer vast heeft gezeten kan het zijn dat het aankleden, een romper over het hoofd, geen fijne handeling is. Dit zijn 2 voorbeelden van lichaamsherinneringen maar zo zijn er meer op te noemen.

Terugkomend op het huilen, kan een baby huilen om iets wat gebeurd is? Ja dat kan zeker, dit noem je herinneringshuilen, het verwerken van een ervaring. Hij kan zich maar op 1 manier uiten en dat is huilen, zijn communicatiemiddel naar jullie als ouders. Wanneer je als ouders het huilen zo gaat zien dan kun je het huilen vaak beter aanhoren. Laat voelen dat je er bent, er voor hem zijn door te dragen en tegen je aan te nemen zodat hij zich ook veilig en geborgen weet bij je. Praat rustig tegen je baby, vertel wat er allemaal is gebeurd b.v. tijdens de zwangerschap en de bevalling. Jou stem begrijpt hij, niet de woorden maar wel de intentie hiervan.

Slapeloze nachten breken op en wanneer je lange tijd niet slaapt functioneer je alsof je dronken bent, slaapdronken. In de avond huilen baby’s vaak het meest en in sommige situaties is dit ook terug te lijden naar hoe je dag is verlopen, zoals veel visite, drukke dag gehad, boodschappen gedaan, verjaardag etc. Deze prikkels moeten allemaal verwerkt worden en de ene baby is hier beter in dan de ander waarbij je soms prioriteiten moet stellen voor de rust van je baby. Zorg dat je samen de zorg deelt zodat het draagbaar is om voor je soms huilende baby te zorgen. Maak een planning met elkaar zodat je taken verdeelt en zorg dat je als ouder op een manier aan rust komt. Schakel hulp in van familie of vrienden om aan je rust te komen. Er is vast een opa of om die zit te springen om een middag op te passen of te wandelen zodat jullie even kunnen slapen. Op deze manier houdt je dit vol en kun je ook blijven genieten van je baby tijdens de momenten dat hij heerlijk tevreden in je armen ligt.

Wanneer je er zelf toch niet uitkomt dan help ik jullie graag op weg.

Lieve groet Ria

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.